» Vilket foder jag använder till Ljúfur

Just på sommaren har jag sänkt givan med krafft, men vill ändå ge honom det så jag vet att han får i sig allt han kan behöva samt att jag nu ger han b-vitamin i fällningsperioden. 

Han får krafft, mineraler, kisel, nypon och b-vitamin. Och ibland byter jag ut allt till två skopor med mash (lägger dock till kisel) de perioder jag vill att han ska dricka lite extra. Jag är inte världsbäst på foderstater utan ger det som jag läst mig fram till på de olika produkterna och ger efter vad de rekommenderar eller mindre/mer beroende på vad min häst kräver. 

Sedan har jag en liten tavla vid mitt foder där jag skriver upp vad han ska ha samt om skoning och annan info som är bra att veta för mig och andra som kanske ska hjälpa mig någon gång med honom. 

B-vitamin
Nyponpulver
Kisel
Mineral original blå

Krafft high energy
Min foderstats/infotavla
Slobber mash från Pavo



» Utebliven träning

Vila, vila i dagarna två, igår vilade han och idag fick han vila bara sådär. Jag var i stallet tidigt men blev att fixa hage, banka stolpar i marken, fixa tråd, planera - i fyra timmar!! Så ja ingen ridning, eller longering då som jag tänkt, hanns med. Får ta och longera honom imorgon, han älskar det och jag med! Så härligt att kunna se hur han jobbar från marken och han tycker det är skönt då han själv kan välja lite form, under kontrollerade former hehe! 

(null)

(null)


» Igår mys, idag träning

Då det fortfarande är sjukt varmt (känns som Thailand vissa stunder) så drog vi till sjön igen så djuren fick svalka sig igår. Jax simmade och gottade sig, jag och Ljuffe bara stod i vattnet och njöt. 

Idag däremot så tog vi an travbanan igen! Skrittade två varv först åt bägge håll (ett för varje håll) och sedan tog vi en halv sida kort tempo tölt med fokus på rumpa och form, och skritt några meter ochbtrav andra halvan. Sedan vände vi på skutan och körde samma där. Duktig häst som blev sjukt trött (även hunden). Men vi var inte klara än! Skrittade ett halvt varv till ena kortsidan där vi tog vänster galoppfattning från skritt och sedan två till från halt. Sedan bytte vi varv ich gjorde samma i höger. Dååå blev han ännu mer trött så då avslutade vi passet.  (null)


» Rida i shorts och byggt hage

Nu när det varit/är så varmt ute så har jag ridit i shorts varje dag, så härligt! "Men gör inte det jävligt ont?" undrar ni då säkert. Nix! Jag har sadelskydder kvar och då är det helt underbart att sitta med shorts i en sadel, rekommenderar mitt smarta knep. 

Idag tränade vi lite motion innan den värsta värmen slog till, red på travbanan några varv i skritt, trav och galopp i bägge varven. Slutresultatet blev svettig och varm höst och även hund, så bägge fick bli avsköljda i slangen. Efteråt gick (tog bilen) jag till travbanan och skulle fixa en del på travbanan till en hage, sagt och gjort! Kan ju inte direkt säga att den är för hästar som rymmer så det på ena sidan bara är en tråd samt ingen ström, oops. Men sålänge det finns gräs ska det nog inte vara några större problem. Så efter att jag och Jax var klara med hagbygget så hämtade vi brorsan Ljúfur och lät han beta här nu. Och det är här jag sitter nu. Har strax suttit här en timme och låtit han beta av lite och tror en timme kan vara nog för sen har jag inte tid att sitta här, måste ju flytta tillbaka honom till hans kompisar. Jax är nöjd, vi sitter i skuggan nämligen och finns oändligt med pinnar att äta på. 

(null)

(null)

(null)

(null)


» Gräs, träning, vila och Danmark

Ja mycket har hänt, grästräningen är i slutfasen, känner nu att Ljuffe kan gå på gräs en hel dag utan att känna mig orolig för det. Nu får man dock träna lite hårdare för att bli av med gräsmage han redan fått, men han är rätt så samarbetsvillig nu för tiden så det ska nog inte vara några större problem. Långa turer tror jag sitter fint också, särskilt nu när det är så varmt ute, vi har haft upp emot 30 grader här nu de senaste dagarna, helt underbart! 

Igår fick Ljúfur en go vila då denna häst/hundmamman åkte till Danmark över dan tillsammans med min tränare i stallet för att lämna hennes sto för betäckning. Allt gick supersmidigt hela dagen, segast var nog båten över som tar cirka 3,5 timmar.. vi var framme i stallet hon skulle lämnas i vid cirka halv fyra på dagen vi åkte hemifrån med båten 9:10. Och hingsten var riktigt fin, så detta blir en spännande kombination! 
Sedan hem igen och då kan man säga att vi var trötta... hittade oss två platser att sitta på och det var liknande flygplansstolar så de gick att fälla ner vilket vi gjorde direkt. Var segvaken i någon timme men sedan gick det inte så då somnade vi en stund, så skönt. Kom hem igen 00:30 cirka och då la jag mig och sov direkt. Men det var väldigt roligt att få följa med! 

Nu de senaste dagarna när det varit så varmt så har vi ridit till sjön, tror båda grabbarna uppskattade det. Ljuffe fick stå och bara njuta och Jax sprang runt och plaskade och fick simma efter pinnar osv. Så härligt!! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Bilderna är inte riktigt i ordning men svårt att ändra via telefonen, bilden med hästen på FaceTime och denna nedersta var från gårdagen. 

» I detta nu

(null)


» Sommarpäls och sommarväder

I denna värme ångrar man inte en sekund att man helklippte hästen i vintras! Han går nu ute dygnet runt utan täcke eller annat och har redan fått sommarpäls här och var på kroppen medan alla andra i stallet har vinterpäls kvar. Så skönt! Visst, det fälls ju päls och så ändå men verkligen inte mycket och korta, lorta strån. Bara ansiktet och halva benen som har vinterpäls som ska bort. 

Idag fick han vila, hade kvällsfodring så kunde träna han på att äta gräs istället. Vi satt en lång stund (jag satt) vid ett bra gräsställe där han fick gå runt och äta gott grönt. Och jag fick sitta i solen och få lite färg! Vi har ju i princip sommar nu, rider i bara linne (igår) och får en go bränna, idag satt jag i bara linne vid 19 och betade hästen. Helt underbart! 

(null)



» Gräsmage

Håller just nu på att vänja in Ljuffe försiktigt på gräs, han är uppe i 3 timmar/gång nu så det går framåt sakta men säkert. Första gången idag på lite fetare gräs så att säga, så red efter att jag flyttade tillbaka han och hans två kompisar till hagen (Ljúfur fick gå med in i stallet då jag skulle rida). Sedan blev det en tur till sjön och runt, märkte av att det var lite jobbigt för en häst med gräsmage att ridas direkt efter gräs men han pruttade gott när vi red så det behövdes nog att röra lite på sig och få igång magen ordentligt. Jax fick bada och simma och Ljuffe fick plaska och stå och njuta i vattnet. Riktigt varmt idag så ännu en natt och dag Ljuff får vara naken (utan täcke) ute nu, nu är det ju nästan sommar!! 

(null)
Bilden ör tagen vid havet igårkväll!

» Vinir Open 2018 summering!

Nyvaken och fortfarande asnöjd efter gårdagen! Längesedan man fick ha en sån här go känsla efter tävling med Ljúfur (speciell häst).

Började tävlingsdagen igår med uttagning till V5, han kändes så lätt i hand och samarbetsvillig som bare den! Alla gångarter kändes så bra, förutom skritten då han hade liiiite bråttom. Men avslutade hela uttagningen med att ligga tvåa in i a-final!! Då fick vi 5,47 totalt. 
Sedan fick han pausa med att äta gräs i cirka 3 timmar, efter pausen var det dags för T5. Han kändes bra i uppvärmningen och hade en känsla av att "han känns bra så det får gå som det går" när jag gick ut på banan. Vi red själva på banan och fick finfin kort tölt, sedan var det dags för steglängdsökningarna på långsidorna och kort tölt på kortsidorna. Han gick verkligen bra! Lite pigg så blev sena nedtagningar men ändå superfin. Vi blev belönade med 5,43!! Och därmed vinst i T5. 
Sedan dags för final i fyrgången (V5), och han kändes lite trött nu, det var varmt ute och presterat bra hela dan. Redan i collectingring hade jag tankar om att jag skulle rida ett lite högre tempo tölt vilket han klarade gaaaalant och att formen skiter vi lite i nu, han skulle få ha roligt - och det hade vi! Skritten blev bättre i finalen, men inte bra. I galoppen fick vi fel fattning men ändrade direkt efter felet och fick sedan rätt och mycket fin galopp! Vi slutade på 5,46 och en fjärde placering! Världens bästa Ljúfur!! 

(null)

(null)


» Träning inför tävling

På lördag är det dags igen - tävlingsdags! Vi har tränat upp kondition och styrka, dock behöver han mer ryggmuskler och rumpmuskler men det får vi bygga på allt eftersom, Rom byggdes inte på en dag för att låta lite klichéaktigt. 

Denna vecka har vi i måndags tränat kondition på travbanan, med fokus på att ha låg och fri form, hålla jämnt tempo hela varvet runt samt i galoppen kunna känna skillnad på fattningarna för höger och vänster galopp på raksträck. Till slut så fungerade vänstergaloppen och höger som är hans lättaste.
Igår fick jag mig en ledig stalldag, mycket behövligt då även om Ljuffe haft vilodagar så har jag varit där ändå av någon anledning... Men igår helt ledigt! 
Idag red vi till sjön och han var lyhörd! Fick vänstergalopp alla gånger jag bad om det och höger när jag bad om det, ren i tölten och lugn i traven. 
Imorgon (torsdag) ska jag rida i paddocken och köra lösgörande, med boots och annan träning, samt putsa sadel. 
På fredag är det ju dagen innan tävling, är i stallet på eftermiddagen någon gång och ska fixa tofsarna i manen, longera och bara låta han trava loss och gå lågt i form, även galopp i bägge varv, men inget smärre avancerat. Och sedan ställer jag in honom under natten med BackOnTrack-täcke på till lördagen. Mys! Och packa in allt jag behöver inför lördag så jag inte behöver tänka på någonting alls på morgonen utan bara skydd på och lasta. 

Slängde även upp min tränare på honom idag, hon har inte ridit honom på hur länge som helst tror jag! Ville bara att hon skulle känna att han var på g nu i sin träning, och det tyckte hon så det var kul! 

Mindre snack, och mer sova nu, jobb imorgon så upp klockan 05:00...  (null)

(null)