» Lättare övningar

Idag var vi i paddocken och jobbade lite, inget svårt eller överdrivet jobbigt eller inget som tog lång tid. Red kanske en kvart eller någonting. Började med att värma upp på volterna genom att försöka lösgöra honom med sidoförflyttningar och annat smått och gott. Tog även trav i bägge varv på volten, endast jogg med fokus på att ha lågt huvud och jobba med ryggen. Sedan blev det galoppdags idag! Inte volterna just idag, det tar jag på fredag, idag blev det galopp på fyrkantsspåret i bägge varven, fokus här blev att han skulle galoppera lugnt och fint och inte stressa fram. Och det gick finfint! Fick även ner han i form under längre perioder. Låg en bom på fyrkantsspåret på en av långsidorna, störde mig på det först men när jag väl galopperade och galopperade över den och han tog ett lugnt skutt över så kände jag att den var ett bra redskap. En liten få-med-alla-benen-hjälp. Kommer jag nog använda fler gånger! 

Ljúfur med sin födelsedagstårta när han blev 9 (tror jag).

» Tisdag!

En helt vanlig tisdag idag, blir stall efter 13 tiden och då blir det att rida och sen släppa hästen med sina kompisar! Som han längtat skulle jag tro. Men in på nätterna tills vidare då jag vill hålla ett extra öga på honom tills vidare. 

Igår red jag också såklart, blev samma runda som igår fast andra hållet, blev lite trav och resten skritt. Pigg häst som bara ville gå fort hela tiden! 

Har ingen ny bild på honom så får bli en gammal goding igen.

» Söndag 26/4

Åh vilken härlig tur jag fick mig i skogen med min fina häst förut! Och jag vet att jag säger 'min fina häst' väldigt mycket, men han är fin! ;) 

Det blev skritt och sedan lite trav på travbanan cirka 4 meter som avslut. Som jag längtat efter att få rida honom och mysrida så som bara vi kan! 


» Äntligen blir det ridning igen

Imorgon blir det att rida min fina kille en stund! Nu har det gått över 5 dagar sedan han kom hem och han ät helt feberfri och superpigg! Så nu är han frisk och vill rida ut i skogen. 


» Mör!

Efter dessa fyra timmars jobb på en lönefredag så är man rätt så mör alltså! Men det är en dag imorgon också, 8-15:30! Och efter det blir det hästgos med min fina kille. Ska se om jag kan göra lite lättare markarbete imorgon så det inte bara är att han promenerar, det har ändå gått ett par dagar nu och de sa att efter 5 dagar så skulle han vara återställd Och friskförklarad, det känns jävligt bra måste jag ändå säga! 


» Äntligen fredag...

...säger nog de flesta som inte jobbar helg. Jag jobbar imorgon så snart blir det helg för min del också. 

Men jag har iallafall hunnit med stallet idag, min fina kille fick följa med ut i skogen på en promenad på 15 minuter, han var pigg och feberfri. Så nu är han frisk kan man ju säga. Han får gå själv till söndag iallafall så man har lite extra koll på honom så han äter och bajsar och dricker vatten ordentligt. 

Här står han alldeles själv och håller koll på hästarna bredvid och runt om.

» Inget stall idag...

Nej.. För det hinner jag inte! Vilket suger lite då jag gärna vill ha koll på temp på hästen och titta så han mår bra osv.. Men måste man jobba så måste man, livet är ju sådant :) 

Men var där igår, såklart, och då gick vi två varv runt travbanan och sedan fick han gå med in i paddocken och titta när en annan hoppade, tror han blev lite avis då han började bli otålig där han stod, min lille plutt! 


» Hemma igen!

Äntligen är finaste hästen hemma i stallet igen! Hämtade honom idag vid 13-14 tiden och åh så pigg och glad han var! Och ville verkligen inte lämna kliniken då han fjompade med att gå på transporten! Men det gick fint till slut med hjälp av de som jobbar där. 




» Uppdatering om Ljúfur

Vid lunch fick jag, efter att jag själv först ringt ner men veterinären var precis påväg till Ljúfur, ett samtal från veterinären på Slöinge om en liten uppdatering om min fina häst. Han var i dåläget feberfri, han hade bajsat två stora högar under natten/morgonen och han var även pigg. Dock var träcket lite torrare än vanligtvis så han skulle sondas med olja och vatten efter att vi lagt på telefon för att mjuka upp tarmarna lite mer. Han stannar en natt till  för observation så att han äter ordentligt och så att inget annat konstigt händer med honom. Han ska även bli av med lite mer blog imorgon då ett till blodprov ska göras för att se hur det ligger till där.
 
Jag är så tacksam för allas tankar och fina ord till Ljúfur och även till mig. Jag känner mig lite tom i huvudet just nu och allt känns lite kaotiskt men det lägger sig nog efter att jag vet att han mår bra och att jag får hämta hem honom. Jag vill inte ha detta som någon årligt som kommer tillbaka varje jävla år... Det klarar nog inte jag eller Ljuff..
 
 
Detta var det som hände förra året.. Går att läsa om här.

» Déjà vu!

Sitter här nu igen och väntar på samtal från veterinären. Nu står han iallafall närmare än förra gången och jag hoppas innerligt att han mår bättre nu! 

Han kördes alltså igår till djursjukhuset i Slöinge då hans symptom inte blev bättre. Så körde dit honom och han blev kvar där för observation. Så nu får jag vänta och vänta och vänta.. Jag vet ingenting just nu men jag hoppas på ett bra samtal annars vet jag inte vad jag gör! 




» Så var det sjukdags igen

Blev ringd till stallet förut av ägaren i stallet som sa att Ljúfur inte verkar riktigt kry. Han la sig ner i hagen vid fodring och var inte så intresserad av mat. Påvägen dit ringer jag veterinär men de har folk sjuka så de är få veterinärer på plats så det var kanske 1-2 timmars väntetid då alla var iväg och han skulle ringa när han var klar på fallet han var på då. 

Jag kommer till stallet och där är min lilla häst, men han verkar vara sig själv, pigg och vill gärna vara med. Tar han till paddocken med longerlina och börjar longera, inga problem där inte. Efter det så ställer jag honom i en liten hage utanför stallet, han äter gräs och jag slänger in lite hö som han tuggar på. Han verkar rätt frisk nu tänkte jag då. 

Veterinären ringer tillbaka efter någon timme efter vi pratades vid först och jag tänker då att vi nog inte behöver någon veterinär ut så vi säger hejdå och sådant. Kanske 40 minuter efter att vi lagt på så lägger sig hästen ner i hagen... Jag smackar upp honom på avstånd och ringer veterinären direkt som var i närheten och kom inom 15. 

Veterinären tar temp som visar 39,1 grader feber, han lyssnar på mage som inte låter så mycket, han tar puls som är lite höjd och tar även blodprov som han tar med sig. Han kollade även tarmarna rektalt och kunde inte känna något skumt. Så Ljúfur får även smärtstillande, kramplösande samt febernedsättande. 

Under tiden som Ljúfur har lugnande i kroppen så åker jag hem och äter frukost som jag inte hann på morgonen och klockan hade nu hunnit bli runt 12. Jag kommer tillbaka till stallet vid två tiden och runt tre tiden så ringer veterinär om att han har provsvaren. Visar sig att Ljúfur har någon virusinfektion i kroppen.. 

För att göra en lång historia ännu kortare än vad jag nu försökt göra den så har jag nu varit i stallet för 3-4 gången och tempat en sista gång och då visade det 38,8 i feber. Pratade även med veterinär och jag gav honom lite metacam som jag fått utskrivet. 

Varför ska han ha sån otur hela tiden? Vi skulle ha tävlat idag men det gick ju åt pipan tyvärr.. Definitivt någonting jag sett fram emot! Men nu fokuserar vi på att en liten häst ska bli frisk istället och jag hoppas verkligen innerligt att han mår bättre imorgon! 


» Spontan dressyrlektion

Det är så man ska göra här i världen och livet, spontant ska man leva! Vi drog iväg på en spontan ridlektion hos en dressyrtränare tillsammans med min tränare som skulle dit och rida. Det gick toppenbra och fick massvis av bra tips jag kommer att träna på tills nästa gång jag rider för henne. Superduktiga Ljúfur som haft problem med vänstergaloppen nu det senaste bar upp sig själv väldigt bra jämförelsevis när jag tränat själv och bara suckat för att gått åt pipan. Men idag och hos henne så gick han som en pärla till slut! Kändes gött att rida igenom honom.
 
Och imorgon drar vi på ett kval för att samla oss lite poäng och erfarenhet av nya grenar. Ska starta i en gren jag inte startat i innan, nämligen V1. Det är nästan samma som V5 fast med en twist. Det är fyrgång med tölt, trav, skritt och galopp, men sedan efter galoppen så är det ökad tölt i ett varv plus att man är själv på banan och får komma ihåg hur man rider själv och man följer då inte speakern. Men det går nog bra, hoppas jag!! Men det får gå som det går helt enkelt, lite så känner jag. Blir han loj och inte alls vill vara med, nej men då hade vi väl en dålig dag.. Men går det bra, så blir jag sjukt nöjd!
 

» Paus!



Här inne sitter jag på en höpåse och pausar lite från fodringen, som för övrigt är klar men jag blev blöt och trött! 

» Morgonfodring en regnig onsdag

Ska om en liten stund åka till stallet och fodra. Tyvärr regnar det men som tur var är det bara vatten! Dock äger jag inga regnkläder men det får funka ändå och kläderna torkar väl någon gång. Får se om det blir uppehåll medan jag är där, annars kanske det blir vila för häst idag igen eller att jag rider ikväll pömsen blir uppehåll då istället! Men ska ta in honom iallafall så kan han få äta sin mat inne istället. 


» Keeping it up!

Då jag nu ändå har skrivit blogginlägg rätt så regelbundet nu se senaste dagarna så kan jag ju inte sluta med det nu. 

Dagens träning och ridning blev i paddocken. Red i cirka 45 minuter och mest fokus låg på tölten! Men värmde såklart upp med mjukgörande och lite trav samt galopp i båda varven. Gick finfint förutom att han är så så stum i ena sidan... Det irriterade mig så vi hamnade lite i 'bråk' korta stunder om vem som hade rätt och sedan avslutade vi passet på ett bra sätt. Så det blev bra till slut! Lite orolig över hur kvalet kommer att gå på fredag då jag under tölten i paddocken blir helt slut i ena armen (sidan där han är stum)! Och nu ska jag klara mig under fyra och ett halvt varv. Det får gå som det går! Han är som tur var fin i vissa stunder hehe! 


» Söndag 12/4

Planen för idag med Ljúfur är att longera honom en stund och sedan skritta ut barbacka en kortis. Det är någonting med hans vänstergalopp Som jag inte kan se när jag sitter på, men jag känner det! Så då får jag se vad som händer där när han galopperar. Men det är planen, ingen större plan men jag måste bara orka ur sängen först! 


» Kravlös tur i skogen

Det var det som blev idag, så en timme senare är vi nu i stallet och äter kraft (en viss Ljúfur äter iallafall). Mycket tacksamt var det att få lite b-vitamin i maten idag, står på flaskan att man ska ge de 20ml/dag så han fick börja med 8ml som han ska få i några dagar framåt för att vänjas. Så nu är hans foderhink renslickad och han försöker ändå hitta mer. Då måste det väl ha varit uppskattat ;) 


» Den där tölten alltså

Nu börjar allt falla på plats med Ljuff! Han är superfin i kroppen, ryggen ska bara stärkas mer, han lyssnar finfint på mina hjälper men så är det den där tölten. Han måste börja orka bära sig mer och inte bara upp-med-huvudet-och-spring-för-glatta-livet! När han går fint så går han riktigt fint, men sedan åker huvudet upp och man får börja om.. Men allt löser sig, får träna, träna, träna så mycket jag kan bara! 


Nog om det nu! Idag tog vi oss en superhärlig förmiddagstur till sjön vi har 30 minuter bort. Blev en blandning av skog och grusvägar, samt att han fick gå ner och plaska i vattnet som han gärna ville göra. Förstår inte hur mycket en häst kan älska vatten, han älskar det verkligen! Det blev trav med långa tyglar, galopp i form, tölt, trav i form, och skritt på långa tyglar. En riktig mysdag med min fina kille! 

Efter stall blev det Ullared med min fina vän, handlade lite till mig själv och lite till en i stallet. Blev en Effol bromsblockare för sommaren, Krafft B-vitamin samt en håltagare eller vad det nu heter! Så nu kan jag göra hål med min egen makapär i mina lädersaker ;)

» Ledig måndag!

Då jag var barnvakt idag så satte jag stall åt sidan, får bli dagar i stallet resten av veckan istället för att väga upp denna slappa dagen. 

Monoton blir det nog uteritt i någon timme med fokus på att vara lugn (hästen) så han inte bara stressar. Som tur var så börjar detta bli så mycket bättre och det känns mycket bättre för mig då. Nu kommer fokusen under träningarna i paddocken att ligga på tölten! Tölt och ett fyrgångsprogram. För nu ska vi börja med vår älskade fyrgång igen! Och även ökad tölt kommer att vara en av mina fokuspunkter. 


» Tävlingsdagen!

Nyss hemkommen efter en dag på Sävebanan. Och vi kom hem med en blågul rosett!! Vi kom etta, med en totalpoäng på 5,25! Helt sjukt vad duktig min häst blivit. Äntligen!! 



Detta van vi, samt ett påskägg! 

» Två dagar kvar!

Nu är det inte alls långt kvar tills att vår första tävling för i år startar. På fredag hamnar vi på banan igen och det ska bli så kul! Är nervös redan nu måste jag erkänna för man vet aldrig vilket humör hästen är på. Så idag efter jobbet (är på jobbet nu) så blir det stall direkt där jag ska hinna med en hel del... Jag ska försöka hinna med ridning, fixa luft i transportens däck, packa hö, hänga in hönät i transporten (eventuellt), fixa luft i bilens däck, lägga fram täcke och benskydd och fixa tävlingskläder. Det är en hel del som sagt! Men det löser jag lätt.


Träningen idag kommer att bestå av paddock. Lösgörande för uppvärmning, sedan trav och skritt över bommar, lite galopp och trav efter galoppen för att få han mer följsam i rörelserna.