» Valborgsmässoafton 2014

Ja vad gjorde jag idag? Drog till ett tomt Gekås såklart! Inga folk och bara så gött att shoppa lite behövliga saker inför sommaren, iallafall en början... 


Flughuva med tryck!
Detta till mina resterande lädergrejer förutom sadeln.
Och en 1000ml flugspray! :)

» Snurr!

Hans nyaste trick 'Snurra' :)


» Veckoplanering - vecka 18

Onsdag: Ridning runt travbanan 15 minuter (skritt)
Torsdag: Longering över bommar (skritt och trav)
Fredag: Markarbete i paddock
Lördag: Vila
Söndag: Ridning i paddock 15 minuter (skritt)
 
Där har vi resten av veckans planering. Kanske ändras vad vet jag, men nu har jag iallafall något att gå efter.
 
Igår var alltså dagen som jag väntat på, 12 veckor efter operation så fick jag sitta upp på min häst. Det var någonting jag hade längtat efter! Så nu ska jag under ett par veckor skritta honom och jobba upp lite kondition och sådant, men otroligt försiktigt! Jag har ringt vet hon sa att jag skulle se det som att starta upp en häst som varit på vila eller varit på bete under en längre period. Och det gör det hela lite lättare att veta hur man ska göra osv. Så nu denna första veckan, fram till tisdag nästa vecka, så ska det vara helt kravlöst då jag rider. Skritt på lösa tyglar, lite halter för att få in feeling för det igen och variation mellan ridning och markarbete.
 
Åh jag är nog världens lyckligaste just nu! :D
 

» Vaengur Lätt

Och här är de sista bilderna från Vaengur Lätt, dessa kan jag inte namnen på! :)
 
 

» Draumur från Tovagården


» Hatid frá Gunnarsholti


» Ingen vanlig dag!

Nej men vad jag gjort idag? Bara ridit min häst som jag inte gjort på över 4 månader, inget konstigt med det... 

Jooooo det är det!!!! Så lycklig och överglad just nu!!! :D äntligen får jag börja rida min skrutt efter flera månader av förväntan!! 

Red han dock bara en kvart idag och i skritt men det är skitsamma för jag fick sitta på hans rygg! Ska endast skritta nu i några veckor och första veckan bara 'skojrida' för att sedan försöka jobba lite med honom. Kommer variera från att rida och markarbete, samt vilor.



» Ótur från Funni & Aron frá Nedra-Seli

Missade en bild på Aron igår, så här kommer den ;)

» Skuggalisa från Brånen


» Röskva från Kaggestorp & Gandur frá Flögu

Gud vad osäker jag är på namnen! Men jag tror det är rätt...! :)
 

» Sommartecken

Mitt sommartecken är inte allt det gröna eller blommor, även om det är en del av sommartecknena som finns! Men mitt är Ljuffens vita prick under höger öga, den kommer fram när han tappat så pass mycket av sin vinterpäls så att den syns sedan ;) 

Och nu syns den!


» Bessi frá Skridu


» Aegir frá Móeidarhvoli


» Austersteinn från Hornsberg


» Den som väntar på nått gott

I mitt arkiv här i bloggen ligger nu 9 inlägg och trycker för att få visas med jämna mellanrum idag samt imorgon. Ögongodis kan man lugnt säga när man ser alla fina hästar! 


» Aron frá Nedra-Seli


» Gandalf från Gäverstad

De hästar jag vet vilka de är får egna inlägg.. Vissa med fler bilder, andra mindre :)
 

» Silfra från Rosendal


» Första lediga

Idag var min första heldag som en ledig tjej från stall och häst! Rätt skönt just idag då jag är sjukt trött efter att ha suttit uppe till tre igår natt för jag skulle köra hem min syster, och sedan sovit i kanske 6 timmar.. Lagom mör haha!
 
Men har iallafall fixat och trixat med massa fina bilder som legat på kö under dagen och poppat upp lite då och då, men nu är alla de bilderna klara och fler kommer under dagarna som kommer nu. Varför just dessa tjejerna och hästarna fick lite "särbehandling" är för att de är lag sm tjejerna i Vængur vilka jag är en av lagledarna för.
 
Bildkälla.

» Tónn frá Bar

 

» Vissa från Skomakarns


» Teitur från Löjtnantsgården


» Sórti från Örslösa Prästgård


» Hrekkur frá Þjótanda


» Askja från Fölhult


» Strax så

Inom kort så kommer det bilder från dagens tävling som jag tittade på, på Sävebanan! Vaengur vår samt kval så vi får se om det blev några bra bilder. Ska rensa lite och även vrida på vissa då jag ibland inte hängde med att hålla den rakt haha! Men bilder kommer under morgondagen. 
Bildbomb to come ;) 


» Träning

En fin Ljúfur gjorde bra ifrån sig under kvällens träningspass, ett kort sådant men jag är ju som jag är och vågar inte överanstränga honom.. 


» Bortglömt

Glömde helt av att lägga ut dessa tre bilderna från när Ljúfur fick en vän för en halvtimme ;)




» Förberedelse

Laddar kameran inför lördag då det är Vaengur Vår på Säve, då jag inte kan rida som sagt, så kan jag alltid åka och titta och fota, samt heja! Ska även hjälpa lite i kaféet där om det behövs i någon timme eller då och då. Så imorgon ska jag baka men har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska baka ännu, måste vara någonting som säljer bra iallafall haha.
 
Men laddar kameran så sjukt många bilder kommer knäppas! Kanske en video eller två ;)
 
 
Lite bilder från andra tävlingar :)

» Vill ha...?

Tittade lite på Hööks hemsida och hittade att de hade rabatt på flugtäcken. Jag har nog ett helt men det andra är sönder tyvärr så kanske behöver något i bättre kvalité?
 
Detta täcket kostar efter rabatten 594kr. Dyrt men kanske värt det?
 
Sedan hittade jag även schabrak jag vill ha!
 
Detta ovan kostar 299kr.
 
Och detta övan kostar 349kr, men det har bling!!!

» Förflyttad

Sådärja! Då har Ljúfur fått byta hage till en vid paddocken, den är lite bredare men inte mer att göra där tyvärr.. Men nu kan han få sällskap av sina kompisar då och då iallafall då jag slänger in dem där med honom ;) 

Dock inte Vilji riktigt än då de lekte som galningar igår haha! Prins är lugn och tror nog att Stjarni är lugn också! Dock har de aldrig träffats men Ljúfur verkade gilla honom, så vi får se.


» Resten av veckan

Glömt göra en planering för denna veckan så får göra en planering för de resterande dagarna.
 
Onsdag: Promenad runt travbanan
Torsdag: Longering över bommar
Fredag: Markarbete, med träns
Lördag: Vila
Söndag: Promenad i skogen
 

» Fullt upp

Uppe vid halv åtta i morse och in i duschen, sedan till stallet och iväg till Tjörn för att lämna en häst som ska betäckas (jag åkte inte själv.), sedan några timmar i stallet, en mobil glömd hemma. Sedan hem för att äta och sedan stall igen.. Stall, stall, stall.. Hoppas på någon ledighet från stallet strax då det tar så mycket tid haha. Härligt när det är varmt och fint väder, men tiden går ju åt!
 

» En jäkla massa lek

Idag fick Ljuffen en annan lek-kompis i hagen som var lite mer lekfull än den andra. Tjohej vad de hoppade runt och han hade verkligen skitroligt! Känns så bra i hjärtat att ge han lite lycka i vardagen. 


Fin himmel ikväll när jag var i stallet!

» Kongur och Stigandi tävling

Då jag inte får rida eller tävla så får man väl titta iallafall! Finaler, nu sista finalen som är F2.


» Lycka!

Detta är riktig tvättäkta lycka. En häst som äntligen får vara lite med en av sina kompisar! :)


» Årets första dusch!

Idag fick Ljúfur sin första dusch för i år. Fler kommer det bli! Dock rullade han sig, två gånger... Men jaja! Sprayade massvis av pälsglans över hela kroppen så förhoppningsvis går smutsen av lätt. 

Imorgon får hästen antingen vila eller löslongeras med bommar på marken att jobba sig över. Men vi märker det imorgon! 


» Glad påsk!

Hur är planeringen idag då? Tjaa.... Igår trickteänade jag istället för löslongering och användning av bommar, idag ska han vila så jag bestämmer mig för att löslongera med bommar imorgon istället! Och promenad på måndag. Perfekt! 

Vädret är bara helt underbart idag, och idag känner jag att det är en bra dag att försöka fixa med aggregatet i den nya hagen. Sagt att jag ska göra det i föeradagar nu men vädret och orken har inte funnits till. Men det löser sig idag, hoppas jag! Ska bara hitta något som batteriet kan stå på så det inte står på marken, samt något att lägga över som skydd för regn. 

Men glad påsk på er!! 


» Ny hage

Nu har jag satt i stolpar där han ska stå framöver. En hage vid paddocken :) 

Lärde honom även grunderna på tricket snurra! Grymma häst att han fattar så fort! :)


» Duktigt!

Håller mig till min planering än så länge, i måndags longering med inspänning för att få han att sänka sig på rätt sätt för att jobba med ryggen. Igår blev det en härlig promenad i skogen över stock och sten. Och idag blev det markarbete i paddocken med lite övningar och trav. 

Och imorgon blir det roligt för honom för då blir det godistime! Nämligen trickträning, tänkte försöka mig på att lära honom snurra, men får se hur det går ;)


» Måndagens träning

Här ser nu en liten bild på min fina häst i början av träningen idag, mitt mål var att han skulle söka sig neråt och arbeta mer med ryggen. Han behöver bygga upp muskler och jag försöker nu dessa sista veckorna bygga mer och mer muskler i hans taniga kropp :)


Men snygg är han i alla lägen :) 

I slutet så var han jättemjuk och hade sökt sig neråt jättefint. Svårt att visa på en för liten bild men ja... 

Han gick från att ha huvudet högt till att ha det i en härlig form.

» Påsk på Korndal

 

» Gjord!!!!

Nu har Ljúfur en gjord på sig, första gången på lääääänge! Dock sitter den knappt fast då jag spänt två hål och den är superlös. Längst fram sitter den då jag inte vill att sen ska vara på ett ömtåligt ställe.



» Planering.

Ska försöka lägga upp en planering för veckan nu, måndag till söndag, något jag aldrig gjort innan men som jag vill försöka mig på då det är lätt att jag inte kommer på någonting att göra med Ljúfur.
 
Måndag: Longering i rundvolten.
Tisdag: Promenad i skog
Onsdag: Markarbete i paddock
Torsdag: Trickträning
Fredag: Löslongering med bommar att springa över
Lördag: Vila
Söndag: Promenad
 
Då återstår att se om jag följer denna planering eller om något ändras eller flyttas till en annan dag osv. Men det märker vi! :)
 

» Ridning <3

Då red jag då idag, storhäst faktiskt! Kommer nog känna mig lagom mörbultad i benen imorgon men det får vi helt enkelt ta säger jag då! 

Efter det gick vi för att gosa med små valpisar av rasen finsk lapphund :)





» Efterlängtat

Det jag nästan längtar till mest att Ljúfur ska bli frisk är att han får gå med sina kompisar igen och bara vara lycklig!! Han känner sig nog väldigt ensam och skulle nog älska att få gå ut till sina kompisar igen. Han tillåter till och med en häst i stallet vid namn Ballad att klia han på rumpan när han stått vid hennes box, inga skrik eller att han flyttar sig. Han bara står där och njuuuter.
 
Det är fortfarande ett par veckor kvar tills jag får rida honom och att han får gå ut i hagen till de andra, men förhoppningsvis så går dessa sista veckorna lika fort som veckorna som redan gått!
 

» Lite bus :)

I brist på annat så fick det bli lite av en flumvideo som spelades in häromdan ;) men söt är han iallafall!


» Trick - Snurr

Det är ett trick jag vill lära Ljúfur, att snurra på kommando. Han kan ju redan buga (på två sätt), lyfta benen, spansk skritt, puss, skrapa hoven, kramas, lägga huvudet på axeln, yoga, skaka på huvudet och ibland inkallning (mer nu när han varit sjuk).
 
Men snurra är någonting jag inte lärt honom än, kan bero på att han är så pass rädd om sin bakdel att jag inte tänkt på det så mycket. Men vad tusan, jag får lägga en presenning över hela honom så det täcker huvudet och över rumpan också för den delen så det ska väl inte vara några problem? Alltid värt ett försök.
 

» Tacksam

Läst lite trådar på internet om bukoperation och om folk kommer säga ja eller nej till detta om de ställs inför detta beslut. Kan säga att det var verkligen 50/50 över hur folk tyckte. Vissa tyckte att det endast var miljonhästar som de själva skulle lagt de pengarna på och en häst för 27'000 kr hade de hellre avlivat. Och andra var det att rädda hästen som spelade roll. 

I mitt fall är beslutet självklart! Skiter i vad hästen är värd eller vad vi köpte den för, att rädda den bästa vän i hela världen är ju solklart, kosta vad det kosta vill tycker ju jag iallafall!! 

Och jag är sååååå tacksam över att min pappa sa att se skulle operera Ljúfur när de ringde! Så jävla tacksam att de på sjukhuset kunde rädda honom! Och bara så tacksam över att Ljúfur själv har kämpat sig igenom detta, klarat en stor operation, klarat att vara i boxen utan problem i 6 veckor och sedan bara varit en jättebra häst! Humöret på topp och bara hänger på, glädjeskutt då och då för att visa sin livsglädje och det är såna saker som får mig att känna att vi gjorde rätt med att operera. Trots riskerna och konvalescenstiden efteråt så visste jag innerst inne att han skulle klara detta. 

Och nu är det bara några få veckor kvar tills att jag kan börja rida min prins, skritt och inget avancerat. Och han får även snart gå ut med sina kompisar. Kommer vänta en vecka extra tills att han får gå ut med dem och sedan släppa hästarna en och en med honom så det inte blir för mycket. :)

Han har fått en lite större hage än den han hade innan (där leran nu är på bilden). Och han är så lycklig! 

Så söt var han när jag skulle gå ifrån han där han stod i hagen, trots gräs att beta så gick han till ingången och tittade efter mig. Min finaste skrutt!

» Lite foton


» Varför islandshäst?

Ja, varför valde jag rasen islandshäst efter flera års ridning på "storhäst"? En lätt fråga att besvara: Islandshästar är ju bara så bäst!
 
Deras lynne är så jäkla bra, storleken är perfekt i min smak och de är bara så speciella. Säkert allas svar på varför de valde just islandshäst kanske men jag fastnade för dem helt enkelt. Har inget annat i mitt huvud än islandshäst. Och det är ju så bra för mig att jag äger en av Sveriges snyggaste islandshästar också, i mina ögon är han såklart den snyggaste!
 

» Tre charmiga

Här kommer tre bilder jag tog av Ljúfur idag, så de är alldeles nya och fräscha, och otroligt charmiga! :)
 

» Planen för idag

Ja idag är planen så här att jag ska till Lindome JBF och köpa spån, åka till stallet och mocka och sedan slänga in en säck halmströpellets och sedan spån över så han kanske inte äter pelletsen haha! 

Blir, beroende på vädret, kanske en promenad med lilla hästen också med lite inslag av trav då och då. 


» Drópi

Jag kanske inte nämnt på bloggen innan att jag har haft en häst innan Ljúfur också. En islandshäst (såklart) vid namn Drópi från Lilla Björkfallet. En inte så vanlig brun liten häst med lite galna egenskaper så att säga. Han gick knappt att rida ut med tillsammans med andra, knappt själv heller för den delen. Detta då han gärna bockade och i princip allt för att få av en från ryggen, och det var inga mjuka bockningar eller så heller. Det var som en katapult som bara sköt iväg en.
 
Vid hantering på marken så var han som en nallebjörn, jättegosig och supersnäll. Väldigt matglad så varje gång man skulle fodra kom han i full rulle och välte en i princip för att få tag på maten. I boxen var han ett monster också när kraften skulle ätas. Jag gick in i boxen och så var han på mig och försökte knuffa mig åt sidan, varje gång! Till sist tog jag med mig en sked in i boxen som jag faktiskt fick använda som hjälpredskap vid matning, till sist fick han iallafall respekt för mig och stod i ett hörn och surade med öronen bakåt och väntade tills jag gick ut ur boxen då han snabbt gick till krubban och åt. Haha, en väldigt speciell häst måste jag säga.
 
Han töltsattes vid 9-10 års ålder, av mig och Frida, och herregud vad vi kämpade med honom! Flera avkastningar och svetten som bara rann men sedan så blev han bättre. Till slut. Kunde knappt galoppera med honom i paddocken i början då han fick sina flipp, men i slutet kunde jag även det. Kunde även galoppera lite på ovalbanan (vi stod i ett annat stall på den tiden), men att rida ut var fortfarande omöjligt i princip.. Och att tävla fanns det inte ens någon tanke på! Och det var faktiskt det jag ville göra (därav att vi fick sälja honom då han inte var tävlingshästen jag sökte).
 
Varför köpte vi denna hästen då undrar ni kanske? Jo, men där var jag, cirka 15 år gammal och skulle få min egna häst. Ingen av mina föräldrar var så värst hästkunniga och jag var ju ny på det här med att köpa egen häst och vi valde en som det stod massa gott om, och ägarna pratade även gott om honom när vi kontaktade dem. Vi åkte dit, ett stall som låg mitt i skogen och knappt några hus runt omkring, med transport då vi skulle provrida (för man vet ju aldrig tänkte vi). Ägarna hade innan sagt att de kunde låna en annan häst och rida ut med mig, när vi kom dit så hade den hästen de skulle låna tydligen tappat en sko eller vad deras orsak nu var, det var ju faktiskt ett par år sedan. Och där stod han, i en hage tillsammans med kossor. 
Han var uppvuxen med kor, och var som en själv. ;) 
 
Vi provred, jag och Agneta (mitt nuvarande stalls ägare och stallchef) och vi testade i princip alla gångarter och det gick faktiskt bra! Då visade han inte det som han sedan skulle visa efteråt. Ung och dum så förälskade jag mig i honom, såklart. Och vi köpte honom och tog med honom hem.
 
Efter vi kom hem så började han då visa sina dumheter med bockningar och annat, men det hade han ju inte visat där, och när vi provred var han faktiskt rätt så slö och man var tvungen att driva rätt mycket. Och sedan när sommaren kom och vi skulle ta ut hästarna på bete (ja men skiten tar ju inte slut här haha) så får han fång. I princip direkt. En stor fet fångattack om man kan säga så. Tydligen hade han haft fång innan, vilket jag nu ser då han hade en typisk "fångnacke" samt randen på hovarna efter rotationen...
 
Så ja, med facit i hand så vet jag ju att jag köpte helt fel häst egentligen för en tjej, jag, som ville börja tävla samt rida ut. Men Gud vad jag lärde mig med honom!! Och gosigare gosehäst får man leta efter då jag kunde stå och blrsta han i timmar och han i princip bara stod och sov. Och jag hoppas att jag lärde honom någonting också, iallafall tölt. Vet ej om han har det idag men kan stolt säga att han var så mycket finare när vi sålde honom än när vi köpte honom. Töltsatt och genomriden och man kunde arbeta med honom utan att han bockade. 
 
Vi sålde honom den 6 november 2007 och det var en tisdag, han fick bli norrlänning och nu vet jag inte var han är, eller om han lever.

Texten är ändrad 2015.
 
Här står han i sin fånghage efter sin fångattack.
 
Galopp utan ryck haha.
 

» Oj!!

Något jag nyss räknade ut var att Ljúfurs 12 veckor har gått om tre veckor! Sjukt! Snart får jag alltså sitta på min häst igen, första gången på flera månader. Är dock osäker på om jag ska ha sadel på eller barbacka.. Jag som är så nojig av mig. Och snart får jag rensa ur hela boxen och slänga in massvis av säckar halmströpellets och göra boxen fin och gosig igen!
 
Idag blir det väl lite markarbete i paddocken igen, bommar, trav och skritt. Samt lite förflyttningar och sådant roligt ;) Men har även kvällsfodringen idag, så väntar nu bara på att tiden ska gå och försöker vara effektiv undertiden.
 

» Livsglädje till tusen!

Idag lät jag Ljúfur springa av sig i rundvolten lite, han fick några små ryck när jag ledde honom dit och sedan även vägen tillbaka till stallet. Men när vi gick tillbaka till stallet och han fick ryck där var för att det var andra hästar i paddocken som sprang runt och då blev han lite avundsjuk haha! :) men söta hästen, duktigaste! 


» Fem plus fem minus

I brist på annat så kommer här fem positiva saker med Ljúfur samt fem negativa så att säga ;)

+ Lättlärd
+ Så duktig nu under perioden med boxvilan och att stå själv!!! Massa plus för det! 
+ Gosig
+ Går bra med alla hästar trots hög i rang
+ Charmör

- Tigger gärna godis 
- Vid ett jobbigt träningstillfälle som är svårt vill han gärna fuska
- Ensamvarg i hagen, står alltid själv långt från de andra
- Lite mesig
- Tung i handen ibland

Ja där har ni det, alla hästar, hur bra de än verkar, har alltid något 'negativt' med dem, som oss människor så är ingen häst perfekt! :)


» Ridning.

Idag fick jag rida igen, otroligt härligt! Dock inte på min snutt men han var med som handhäst :) orkar/hinner man inte promenera som planerat så kan man ta med sig sin häst som handhäst istället, blir promenad fast tiden springer inte iväg. Han var väldigt nöjd av att gå med på vägarna och sedan i skogen en bit :)


» Cray cray!

Vilka ryck hästen fått idag under motionspasset ;) blev mest skutt än trav och skritt haha! Och inte lyssnade han heller då han var mest fokuserad på en läskig papperslapp utanför. Lite trickträning fick det bli också :)



» Inget att rapportera

Nej, precis som rubriker säger så är det inte mycket jag har som vill bli sagt just nu. Allt flyter på, jag har höjt från en bom till två som han ska trava över och han flyger över mjukt och fint! Testade idag att longera han i paddocken där det då är mycket mer springyta, det gick faktiskt bra! Lite hopp och galopp men sedan gick han riktigt bra min finafina häst. 

Imorgon blir det lite rundvolt med skritt, trav och lösgörande över bommar.