» Tisdag 27/5

Idag fick Ljúfur åter en gång gå ut i hagen och äta gräs med sina kompisar i ungefär en timme, lite mer, sedan red vi ut i kanske 30 minuter och travade fem steg första gången!! Premiärtraven ;) fick jättefint och öronen var spetsade rakt fram på Ljuffens huvud, fina hästen blev lite glad! 


» Åh!

Alltså en superlycklig hästmamma är jag återigen! Min finaste häst blev insläppt, av mig, till de andra killarna idag för första gången. Först var det huvudet rätt ner och började äta gräs så fick smacka på han lite så han skulle röra sig mot sina kompisar och säga hej! 
Och sedan så blev hälsandet och första springet resultatet i videon i inlägget nedanför. :) 

Kan ju säga att gräset var nog det som intresserade honom allra mest under timmen han fick gå där. Så nu är planen att släppa in honom i den hagen i ett par dagar i någon timme eller så och öka lite försiktigt, sedan att han ska gå där från morgon till lunch och gå in i sin egna hage vid lunch, och det gör vi under en tid så det inte blir pang på in i hagen och allt gräs, men efter en tid så kan han gå där från morgon till kväll men gå in på nätterna och vila magen. Han är ju trots allt känslig. 


» En otroligt lycklig häst

Idag fick han äntligen gå in i hagen med sina kompisar och det var mycket roligt att springa men det bästa var gräset!!


» Hot hot hot

Återigen en supervarm dag i stallet, blev samma runda i skogen idag som igår då det skulle blivit så sjukt varmt att rida på vägarna.. Så en liten kortis och en avspoling efteråt. Så nu är jag hemma med halsont, huvudvärk, illamående och lite yr... Orkar inte bli sjuk igen! 


» Sooool och värme!

Nu är det verkligen varmt och det är så jäkla gött! Sitter på min framsida och steker i solen med ett vinglas fyllt med... Lemonad haha! Alkoholfritt är bra ;) 

I stallet har jag redan varit och jag höll på att dö lite där med för det var aå kvavt! Även i skogen var det varmt och kvavt, där brukar det ju annars vara rätt svalt och skönt. Fel hade väl jag då... Red alltså ut i skogen en kortis så han inte skulle dö av värmeslag han med, sedan en dusch med kallt vatten, gott! Åkte till Hööks efteråt och köpte en flughuva som är i bra kvalité så nu jäklar haha! 


» Ny Borstiq pälsskrapa!

Efter att ha testat en pälsskrapa i stallet som en annan äger så blev jag såld! Så jag skaffade mig en, och självklart är det Borstiq! Hade det varit en annan sort så hade jag inte köpt den faktiskt ;) Borstiq is the bomb!





» Primenix

Idag så blir det promenad för Ljúfurs del, åskan dundrar längre bort och jag bara hoppas att vi slipper regnet! 


» Promenix

Idag så blir det promenad för Ljúfurs del, åskan dundrar längre bort och jag bara hoppas att vi slipper regnet! 


» Lag SM för islandshästar 2014

Då var den uttagningen över och laget jag hejade på (jag får ju inte vara med längre hehe) var så jäkla duktiga! Superfina hästar har tjejerna också för den delen så nu får vi vänta och se om de kommer vidare för att åka till Skåne. 

Såg några saker igår under showerna, markarbetsshowen som jag hade förra året. Folk är jätteduktiga med att lära sina hästar tricks och sådant så all eloge till dem, men jag såg två saker jag inte alls tyckte var bra! En sak var att de kröp under hästens mage. En rolig sak kanske de tycker men säkerheten går först och genom att man kryper under en hästs mage så har man noll koll på vad hästen ser och kan reagera på. Kan vara världens lugnaste häst men även världens lugnaste häst kan få världens ryck och skada dig något så fruktansvärt när du är hjälplös under magen på hästen. Så diss till att krypa under en hästs mage hur kul det än verkar. Mitt råd är: gör det inte, det främjar inte hästen i ridningen och hästar är flyktdjur. 

Den andra saken jag såg var att de lärt sina hästar att stegra. Ska nämna att markarbetsshowen är till för att, som jag nämnde ovan, främja hästen i ridningen, att longera, tömköra, stretcha på olika sätt och att kunna stå stilla när man går runt hästen i en cirkel är ett par exempel på bra saker.

Nu åter till min andra diss. Att lära hästen att stegra kan vara roligt för stunden och lite coolt så att säga. Men det gynnar inte alls hästen i ridningen! Tvärtom, hästen har lärt sig att stegra, den har fått beröm för det och godis och då är det alltaå okej. Om man rider och tränar något som är lite jobbigt och hästen blir trött på dig eller övningen aå kan den använda stegringen emot dig. Ett gulligt litet skutt när su övat från mark eller på hästen kan helt plötsligt bli en farlig hög stegring. Farlig för både dig och häst. Stegringar är så naturligt för hästarna att de inte har några problem att göra det, men de kanske gör det mer vid ridningen efter att du kärt dem att det är okej. 

Ljúfur har småskuttat med mig då vi tränar då han blir trött på det vi gör eller lir lite arg men inte mer än det, just för att jag säger till att stegra inte är okej. 

Nej, så jag tycker barn  som äldre ska tänka på det. Även om man har ett jättebra band med hästen så betyder inte det att den kan använda det du lärt den emot dig. Därför har jag själv valt att aldrig lära Ljúfur att stegra eller att lägga sig ner på kommando. Att lägga sig ner är något jobbigare för hästen att göra under ridning, men den gör det om den lärt sig det under en längre period. Tänkte lära Ljuffe att lägga sig ner, men jag avslutade detta, kom inte långt heller som tur var så det är som det aldrig hänt.


» Dagens uteritt

Ridturen idag blev åter igen ett ca 30 minuters skrittpass, jättehärligt att komma ut i skogen en fin dag som denna! :) 


» Just nu!

Uteritt på G! 


» 14 veckor

Igår var det 14 veckor sedan som Ljúfur genomgick sin operation, vi har än så länge ridit kanske 5 gånger sedan två veckor tillbaka, och den längsta skritt-turen har varit 30 minuter. Det känns lite som att rida en unghäst på nytt men det kan väl förstå när alla muskler försvunnit, men nu ska vi bygga upp dem och han ska bli så snygg som bara han kan vara igen! Tänk att allt kunde ha slutat helt annorlunda om vi kommit in senare till djursjukhuset med honom, eller om vi skulle vänta och se om det blev bättre när veterinären ringde när vi var på väg hem.. Han hade nog inte funnits mer då. Usch! Men min fina häst är så duktig och kämpar sig igenom allt och är bara helt jävla grym!
 
 

» Inte helt fel



Men helt fel har jag det inte här nere i Falkenberg iallafall, saknar totton lite efter att ha varit borta från honom i knappt en dag! Min fina mamma fixar för honom idag då jag inte vet när jag kommer hem idag, men någon gång åker jag hem iallafall! :)

» Hoppsan!

Helt glömt av bloggen, mycket att göra helt enkelt..! Städdag i stallet idag och jag och Sofia åkte på att fixa loftet (vi var frivilliga). Och jäklar vad bra det blev!! Vi ställde iordning allt som låg huller om buller och ner med allt vi inte visste vems saker det var och som låg dumt till. Och sedan sopa flera lager damm från golvet, och skillnaden blev enorm!!! :) 

Idag har jag även haft gröna fingrar och planerat en massa gott så som chili, dill, rädisa osv. Och även potatis. 


» Uteritt

Åh, fina hästen fick idag rida ut med sin kärlek, Samba, i skogen och vägarna. Han fick även träffa lite fina, nyfikna kossor som han gärna ville titta lite närmare på. Fina hästen! En lite längre ridtur blev det idag, på 30 minuter och det förtjänade han definitivt! 

Imorgon är det städdag i stallet och jag vet två områden jag ska städa om ingen annan kommer före ;)


» Klart!

Sådärja, Ljúfur gick igenom besiktningen hur lätt som helst. Allt såg finfint ut och allt blev utan anmärkning. Han märker snabbt när det är en veterinär som pillar på honom och spänner sig och visar ögonvitorna. Han gillar verkligen inte veterinärer nu efter allt som hänt! Stackars Ljuffe...


» Besiktning

Imorgon är det nog dags för en besiktning för Ljúfur. En veterinär kommer ut till stallet så vi får ta och besikta honom för ändring i försäkringen som man då måste göra. Men det kommer nog gå jättebra! :D
 

» Miniändring

Blev en liten mini-ändring i planeringen med Ljúfur idag, blev en massa fläng hit och dit, möten hit och dit så renade det.. Så det blev lite lösspringande i paddocken istället för trickträning. Men tror han uppskattade det också.

Imorgon blir det ridning innan möte eller vad man nu kan kalla det, snaaark! :) 



» Tredje gången gillt!

Imorgon är det en vecka sedan jag fick börja rida hästen igen :) och tror jag ridit 3-4 gånger under denna tiden. Har ju som sagt delat upp det och varierat med markarbeten :) 

Nu i veckan ska jag rida längre och ut på vägarna istället för bara vid stallet :)



» Planering vecka 19

Måndag: Rida runt travbanan 15 minuter, skritt
Tisdag: Trickträning
Onsdag: Rida på vägarna 20 minuter, skritt
Torsdag: Longering med inspänning, skritt och trav 20 minuter
Fredag: Vila
Lördag: Rida på vägarna 20 minuter, skritt
Söndag: Rida på vägarna 20 minuter, skritt

Där har vi alltså planeringen för veckan! Vi får se vad som ändras och vad som inte ;)


» Söndag 4/5

Idag var det då sagt att jag ska rida i paddocken i skritt i 15 minuter. Men jag kommer nog variera mellan paddock och travbanan, för hur kul är det att gå runt, runt och runt i paddocken i 15 minuter? Inte så kul skulle jag tro. Men 15 minuter iallafall så kommer jag öka tiden nästa vecka och nästa vecka blir det att rida ut på vägarna i skritt så han får göra annat ;) skogen kommer sist när det gått en till vecka! 

Jag är så jäkla mesig när det gäller detta med att starta upp en häst igen, vet sa att jag kunde se det som att starta upp en häst som varit på vila eller bete under en längre tid. Det gör jag väl också lite, men ser det även som en häst som varit sjuk och nära på att dö. Och då känns allt så mycket bättre om jag bara tar det i en extremt lugn takt och inte påskyndar allt.




» Lördag 3/5

Idag blir det markarbete med hästen. Sa ju att jag eventuellt skulle ändra på dagarna igår och idag, så igår blev det en vilodag. Men idag blir det paddockarbete i cirka 20 minuter med fokus på förflyttningar samt lösgjordheten. Blir alltså volter och andra övningar. Lite trav om han släpper som belöning. 


» Älskar't!

Åh va jag älskar Ljuffens box nu! Så mycket strö och mjuk och torr och bara helt underbar! Hoppas han gillar den lika mycket som jag ;)


» Första maj 2014

Idag blev det som planerat, longering över bommar i skritt och trav, men löslongering men jaja! Och kommer flytta vilan till imorgon och köra markarbete i paddocken på lördag istället! Men allt går framåt och bra, måste bara få bort lite olater han fått fram nu haha..! 

Har ingenting med texten att göra, men gillar bilden! :)

» Spring i paddock

Lite spring i paddock någon gång i veckan får det bli nu!


» Äntligen fräscht igen!

Tog mig tid till att slänga ut allt ur Ljúfurs box och in med mina nya halmströpellets. Så nu har Ljúfur äntligen en fräsch box, igen! Jag brukar alltid lägga lite kalk undertill där hästen kissar som mest så därav det vita på bilden ;)





Jag vattnade med kanske 5 kannor varmt, varmt, varmt vatten så de skulle svälla och inte vara så aptitliga för Ljuffe haha! 

Köpte även en 10 kilos saltsten på Gekås igår och den uppskattades direkt, min häst älskar salt!